200 composiet bruggen voor Rotterdam

De Gemeente Rotterdam gaat de komende jaren ruim 200 verweerde houten bruggen vervangen door bruggen van composiet. Hiermee kiest Rotterdam, als eerste grote Nederlandse gemeente, voor het duurzaamste constructiemateriaal en lijkt ze af te stappen van het bouwen van houten bruggen. Eerder werd in geheel Duitsland het  uitvoeren van bruggen in hout verboden.

De redenen voor deze materiaalkeuze zijn dat composietbruggen vrijwel onderhoudsvrij zijn, tenminste honderd jaar meegaan en licht in gewicht zijn. Ook is bij plaatsing de omgevingshinder minimaal.

Als voorloper in infravraagstukken en overtuigd van alle positieve toepassingsmogeljkheden van composiet, heeft de Gemeente Rotterdam tevens opdracht gegeven voor standaardisatie van het bruggenbestand en een diepgaande studie om te komen tot toetsingscriteria voor composiet als bouwmateriaal.

Hiermee kan composiet nu vergeleken worden met andere, bestaande bouwmaterialen. Ook vergunningen kunnen nu gemakkelijker en dus sneller afgegeven worden.