Val verkeersbrug succesvol geplaatst

Afgelopen week is in het Friese Oosterwolde het val geplaatst van Europa’s eerste composieten brug voor de zwaarste verkeersklasse.

Het val is gemaakt voor een bewegende brug; door middel van hydrauliek kan het in verticale richting worden bewogen om scheepvaart doorgang te kunnen geven. In deze opzet is de brug van composiet zelfs een wereldprimeur.

Toch is de keuze voor composiet een logische. Aangezien de pylonen niet in het midden van de brug zijn aangebracht, was een licht materiaal nodig dat met relatief weinig contragewicht gebalanceerd kon worden. Dit was enkel met composiet mogelijk; in staal of beton had deze brug niet uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast speelde natuurlijk ook het duurzame karakter van composiet een grote rol.

De twee InfraCore® Inside brugdelen zijn geprefabriceerd bij FiberCore Europe in Rotterdam. Vervolgens zijn ze per schip vanuit Rotterdam naar Friesland vervoerd.