Bouwen met staal en kunststof

Na het verkeersviaduct over de A27 als succesvol voorbeeldproject, wordt het enthousiasme voor hybride constructies uit staal en kunststof steeds groter.

Bouwen met Staal organiseerde naar aanleiding van dit voorbeeldproject onlangs een informatiedag waarin de potentie van dit soort hybride constructies centraal stond. Deze middag was met het maximaal mogelijke aantal deelnemers (80) en vlekkeloos in elkaar overlopende projectpresentaties een groot succes.

Namens FiberCore Europe presenteerde oprichter ir. J. Peeters de mogelijkheden van kunststof constructies in combinatie met staal. Zo is composiet, naast vele andere voordelen, bijvoorbeeld zeer goed te verspanen, waardoor het eenvoudig te koppelen is aan staal of andere materialen. De reacties vanuit de staalsector waren overweldigend; velen waren totnogtoe onbekend met deze mogelijkheden. Naar aanleiding van de informatiedag, wordt voor een groot aantal nieuwe projecten de mogelijkheid voor een hybride constructie onderzocht.

De potentie van hybride constructies werd onlangs opnieuw onderstreept met de oplevering van de composieten sluisdeuren in de vaarverbinding Erica-Ter Apel.

Over het voorbeeldproject A27
De ‘langste lichtgewicht brug ter wereld’ bestaat uit stalen vakwerkliggers en een brugdek van composiet. Het brugdek is eerst in een U-vormig staalprofiel geschoven en vastgezet. Een lijm-/pengatconstructie verbindt de elementen onderling en aan het staal. Hiermee zijn de stalen onderdelen van Hillebrand en het composieten brugdek onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

De composietvloer werkt constructief mee in dwarsrichting van het dek. De vloer levert schijfcapaciteit en zijdelingse stijfheid. Er is daardoor geen aanvullend dwarsverband of onderwindverband nodig.

Het project is gekenmerkt door een nauwe, intensieve samenwerking waarbij met vereende krachten is gewerkt. Bij het project van ProRail en Heijmans zijn, naast Movares, Hillebrand en FiberCore Europe betrokken.