’s Werelds eerste biobrug

Eerste biologische composietbrug ter wereld geplaatst in de Eendragtspolder

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid,  is de eerste biologische brug ter wereld geplaatst

in de Eendragtspolder te Zevenhuizen (Zuid-Holland). Het composiet waarmee de nieuwe voetgangersbrug is geproduceerd, vergroot de toch al aanzienlijke milieuwinst ten opzichte van andere materialen dankzij het toepassen van biologische hars in het composiet. FiberCore Europe heeft met een door DSM ontwikkelde biohars deze eerste biologische composietbrug ter wereld vervaardigd.

De biobrug komt te liggen in de Eendragtspolder, waar een unieke combinatie van waterberging, recreatie en sport tot stand komt, met de internationale Willem-Alexander roeibaan.

Hoofdaannemer GMB Civiel B.V. heeft gekozen voor bruggen van composiet omdat deze een gunstige bijdrage leveren aan CO2-reductie. Composietbruggen passen perfect in hun duurzame beleid. GMB was dan ook zeer gemotiveerd om samen met FiberCore Europe deze wereldprimeur te realiseren.

Samenwerking
De opdrachtgevers hebben met deze stap duurzame innovatie uit de regio een kans gegeven. De herinrichting van de Eendragtspolder is een samenwerkingsproject van: provincie Zuid-Holland, gemeenten Zuidplas en Rotterdam, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en recreatieschap Rottemeren. Uitvoering: G.Z-H.