Primeur havenbruggen

Havenbruggen geplaatst voor Havenbedrijf Rottedam

Op woensdag 12 december 2012 plaatst FiberCore Europe in samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam twee unieke composietbruggen in het Hartelkanaal.

De bruggen worden met een speciale kraan direct vanaf de vrachtwagen op hun plaats gelegd. De twee bruggen vormen een wereldprimeur!

De nieuwe bruggen zijn hét antwoord op de klassieke, stalen vakwerkbrug! Een hightech constructie, geheel gemaakt van glasvezelversterkte kunststof, zonder lijmverbindingen en zonder schroef-boutverbindingen. Brug en leuningen vormen één monolitisch geheel en de brug is door het lage gewicht eenvoudig te plaatsen. Geen enkel deel van de constructie kan rotten, roesten of anderszins worden aangetast. Ook niet door pekel en zout water. De bekabeling voor LED-verlichting en walstroom is geheel in de brug geïntegreerd. De brug is vooralsnog leverbaar tot overspanningen van 20 meter. De verwachte levensduur van deze brug is meer dan 100 jaar en behoeft al die tijd nagenoeg geen onderhoud. De bruggen worden ingezet voor de nieuwe, extra diepe binnenvaartligplaatsen in het Hartelkanaal in Europoort. De ligplaatsen zijn geschikt voor het grootste type binnenschip.

Het (in essentie) industriële ontwerp is geoptimaliseerd door Max Designers. Havenbedrijf Rotterdam is opdrachtgever van de twee bruggen en heeft mede geïnvesteerd in de ontwikkelingskosten. De havenbrug is leverbaar in elke kleur en kan worden voorzien van een dichte composietvloer of van een composieten roostervloer.

Composiet is een uitstekend alternatief voor beton, hout en staal. Het innovatieve materiaal is ultra-licht, veilig, snel, duurzaam, onderhoudsvrij en milieuvriendelijk. Composietconstructies van FiberCore Europe voldoen aan alle geldende NEN-normen of aan de Eurocodes.

De nieuwe brug heeft een aantal belangrijke voordelen: onderhoudsvrij & milieuvriendelijk prefab & ultra-licht tien keer sterker dan staal, hout of beton veilig en onbrandbaar geen vermoeiing, dus een zeer lange levensduur.