InfraTech 2013 druk bezocht

De InfraTech 2013 in Ahoy Rotterdam was voor FiberCore Europe een groot succes.

FiberCore Europe presenteerde zich er, net als voorgaande jaren. In een spectaculaire stand werden de infra-toepassingen met InfraCore®Inside gepresenteerd: kunststof bruggen, brugdekken, sluisdeuren, en havenbruggen.

Composiet en staal
Deze editie van de InfraTech presenteerde FiberCore Europe voor het eerst de uitgebreide mogelijkheden van de hybride toepassingen met composiet en staal. De eigenschappen van de beide materialen zijn complementair en ze zijn eenvoudig te verbinden. Een goed voorbeeld hiervan is het 142 meter lange verkeersviaduct bij Lunetten dat in maart 2012 in een keer over de A27 werd geschoven. Hiermee bleef de overlast voor het verkeer tot een minimum beperkt. Niet voor niks won deze brug de InfraTech Halftime Award 2013.

Ook bij lichtverkeersbruggen ligt de combinatie met staal voor de hand. FiberCore Europe heeft daarvoor een nieuw type hybride fietsbrug ontwikkeld: een dragend composieten rijdek met meedragende stalen leuningen. In deze combinatie kan het dek lichter worden gedimensioneerd, maar met behoud van dezelfde InfraCore Inside-kwaliteit. Daarnaast is het lichtere dek ultra-slank voor een aanzienlijk lagere prijs. Met de duurzame, hybride oplossingen kunnen eenvoudig grote overspanningen worden gerealiseerd, tot wel 40 meter.

Ingenieursspreekuur
Voor het eerst dit jaar organiseerde FiberCore Engineering elke beursdag een Ingenieursspreekuur waarin de infrasector alle ins & outs van composietconstructies kon bespreken met een van onze vier composietingenieurs.

Reacties
De reacties op de toepassingen waren uiterst positief. Ook het aantal aanmeldingen voor kennis- en expertisebijeenkomsten was groot. Deze belangstelling toont mede aan dat composiet inmiddels als volledig gelijkwaardig alternatief voor de bestaande bouwmaterialen wordt gezien. Dit bleek ook uit het groeiende composietsegment binnen de infrawereld, al bleek tevens dat de definitie van ‘composiet’ steeds verder wordt opgerekt. Hoe dan ook: mits goed toegepast, hebben vezelverstekte kunststoffen superieure eigenschappen ten opzichte van andere bouwmaterialen. De markt pakt dit steeds meer op.

FiberCore Engineering is gespecialiseerd in composiet. Dat vertaalt zich in de combinatie tussen vormgeving, fabricage en materialen. Naast het zelf ontwerpen van constructies, toetst FiberCore Engineering ook ontwerpen van derden op constructieve eigenschappen en verzorgt ze bouwaanvragen binnen infraprojecten middels sterkterapporten en tekeningen. Het ingenieursbureau van FiberCore Europe richt zich daarnaast op de verdere uitbouw van de toepassing van vlakke, zwaar te belasten, dragende constructies met InfraCore® Inside.