FiberCore Europe winnaar Waterinnovatieprijs 2014

Project sluisdeuren Tilburg bekroond met Waterinnovatieprijs

Met het baanbrekende project in Tilburg, “ ’s werelds grootste sluisdeuren van glasvezelversterkte kunststof ”, is FiberCore Europe uit meer dan 130 inzendingen gekozen tot winnaar voor de categorie Droge Voeten.

Annemieke Nijhof, juryvoorzitter en CEO van Tauw Group B.V., was met name enthousiast over de combinatie van voordelen van het product. ‘’Een krachtige en doelmatige innovatie. Een duidelijke opschaling van een techniek in de toekomst. De kwaliteit van het product is hoog, het is duurzaam en kostenbewust. Door de grootte en de daarmee gepaard gaande kennisopbouw heeft het potentie voor export.’’, aldus het jury-rapport.

Het project valt binnen de verbreding van Wilhelminakanaal in Tilburg, waarbij de Nieuwe Sluis III medio 2015 wordt voorzien van de grootste composiet sluisdeuren ter wereld. Vier deuren meten 6,2 x 12,5 meter en de vier kleinere deuren 6,2 x 5 meter. De deuren keren een waterhoogte van ruim acht meter. Het toepassen van composiet sluisdeuren is een gezamenlijk initiatief van provincie Noord-Brabant, bouwcombinatie Heijmans-Boskalis, Konstruktiebedrijf Hillebrand en Rijkswaterstaat.

Bouwcombinatie Heijmans-Boskalis treedt op als hoofdaannemer. Konstruktiebedrijf Hillebrand is verantwoordelijk voor het staal- en bewegingswerk. FiberCore Europe en Heijmans pasten in samenwerking met Konstruktiebedrijf Hillebrand al eerder glasvezelversterkte kunststof toe in de grootste lichtgewicht brug ter wereld over de A27, met een glasvezelversterkt kunststof rijdek met een lengte van 140 meter.

Met deze vernieuwende toepassing werken de partijen gezamenlijk aan een duurzamer en beter bereikbaar Brabant over water. Een extra noviteit is de plaatsing van een vijzelturbine, die door waterkracht elektriciteit opwekt voor zo’n 250 huishoudens.

De Unie van Waterschappen reikt de Waterinnovatieprijs prijs jaarlijks uit aan de meest innovatieve en opvallende waterprojecten. Dit jaar zijn er prijzen uitgereikt in de categorieën ‘’Droge Voeten’’, ‘’Voldoende Water’’, ‘’Schoon Water’’ en ‘’Ruimte voor Innovatie’’. Het sluisdeurenproject van FiberCore Europe deed mee in de categorie ‘’Droge Voeten’’. Binnen deze categorie is vooral veiligheid een belangrijk aspect. Qua sterkte, duurzaamheid en levensduur is composiet superieur.

De overwinning is opnieuw een erkenning voor de InfraCore Inside-technologie van FiberCore Europe en specifiek de toepassing daarvan in natte infra. Eerder waren er al nominaties voor de Innovatie Award Building Holland, de Prima Ondernemen Award en de WNF Clean Tech Star Award. Daarnaast werd FCE met haar technologie en producten uitgeroepen tot winnaar van de AVK Innovations Preis 2011, de InfraTech Belgium Innovation Award 2012, de HalfTime Innovation Award 2013 en werd het bedrijf opgenomen in de prestigieuze FEM Tech25.

Bekijk hier het filmpje dat de Unie van Waterschappen heeft gemaakt over het prijswinnende project.