Friesebrug Alkmaar geplaatst

Basculebrug krijgt kunststof val

Het houten brugdek is maandag 12 januari vervangen door val met een vezelversterkte kunststof brugdek, waarin de InfraCore®Inside-technologie is toegepast. De Friesebrug, toegangspoort naar de Alkmaarse binnenstad, is een brug voor alle verkeer. Met het nieuwe dek is de brug weer klaar voor de komende decennia.

Het val is door de toepassing van vezelversterkte kunststof licht van gewicht. Dit heeft veel voordelen bij het openen en sluiten van de brug. Daarnaast biedt het gesloten InfraCore®-dek bescherming voor de onderliggende staalconstructie (tegen water en dooizouten). Door de onderhoudsvoordelen die dit met zich meebrengt, is de brug klaar voor de komende decennia.

Dit val is een uit een grotere groep beweegbare bruggen, die in het lichtere vvk worden uitgevoerd vanwege de evidente voordelen van de gewichtsbesparingen. Ook het onderhoudsvriendelijke karakter van vvk draagt bij aan deze beweging. Deze trend in de bewegende bruggen is opnieuw een succesvolle combinatie van InfraCore® met staal. De eigenschappen van de beide materialen zijn complementair en ze zijn eenvoudig te verbinden. Deze maand word in Muiden nog een beweegbare brug opgeleverd.

De hoofdaannemer van het project is Gebr. Griekspoor B.V.

Bekijk hier de vervanging van het val van de Friesebrug in Alkmaar.