Val Spieringbrug Muiden geplaatst

Over de Vecht is woensdagmiddag het beweegbare deel van de nieuwe Spieringbrug geplaatst, uitgevoerd met een lichtgewicht val met InfraCore®Inside-technologie. De Spieringbrug ligt vlak naast het nieuwe aquaduct van de A1 over de Vecht en is een wezenlijke schakel in het lokale verkeer voor Weesp en Muiden.

Het val is gemaakt van vezelversterkte kunststof (vvk) en is aan de zijkanten verbonden aan twee stalen liggers. Het staalwerk (de groene delen op de foto’s) verbindt het val aan de rest van de constructie. Het InfraCore®-val is afgewerkt met een slijtlaag, een asfaltlaag is hier niet benodigd.

Dit val is een uit een grotere groep beweegbare bruggen, die in het lichtere vvk worden uitgevoerd vanwege de evidente voordelen van de gewichtsbesparingen. Ook het onderhoudsvriendelijke karakter van vvk draagt bij aan deze beweging. Deze trend in de bewegende bruggen is opnieuw een succesvolle combinatie van InfraCore® met staal. De eigenschappen van de beide materialen zijn complementair en ze zijn eenvoudig te verbinden. Eerder werd dit o.a. al geillustreerd met het 142 meter lange verkeersviaduct bij Lunetten en met verschillende sluisdeuren. Eerder deze maand werd in Alkmaar al een andere beweegbare brug opgeleverd.

Het vezelversterkte kunststof val is geproduceerd door FiberCore Europe. Het staalwerk van dit project is uitgevoerd door Jansen Venneboer uit Wijhe. De hoofdaannemer van het project is K.Dekker B.V. / Ooms Construction B.V.

De koppeling van het vvk-val en de staaldelen is uitgevoerd op de productielocatie van FiberCore Europe, in Rotterdam. Het samengestelde brugdeel is vanuit Rotterdam over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Nigtevecht gevaren. Van daaruit is het woensdagmorgen naar Muiden vervoerd.

Bekijk hier het filmpje van de plaatsing van de val in Muiden.