Biobased brug Schiphol Logistics Park

TU Delft, FiberCore Europe en Schiphol Logistics Park hebben het startsein gegeven voor de realisatie van een bijzondere voetgangersbrug op het logistieke bedrijventerrein Schiphol Logistics Park. Nog niet eerder is het gelukt om een brugconstructie met zulke duurzame producten te produceren. De samenstelling van de materialen maakt de brug innovatief en bijzonder. De brug zal naar verwachting 2017 in openbare ruimte geplaatst worden in gebruik worden genomen.

Rafail Gkaidatzis heeft in het kader van zijn afstudeeronderzoek aan de TU Delft suggesties gedaan voor een voetgangersbrug van zoveel mogelijk biobased materialen. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar welke materialen gebruikt konden worden en de technische en financiële haalbaarheid daarvan. De zogenaamde bio-basalt-balsa (B3) brug van 15 meter lang en 2 meter breed komt tussen het Ringdijkpark en de Naritaweg op Schiphol Logistics Park te liggen en is openbaar toegankelijk. Zo kunnen de werknemers van het bedrijventerrein gebruik maken van het groene park en kunnen de bewoners van de naastliggende Aalsmeerderdijk via de brug naar de bushalte op Schiphol Logistics Park.

Zeker 100 jaar
Het brugdek wordt zoveel mogelijk biobased geproduceerd. Basalt vezels en biobased polyesterhars zijn de voornaamste grondstoffen van het brugdek. Voordelen van vezelversterkte kunststof (ook wel composiet genoemd) ten opzichte van traditionele bouwmaterialen zijn hun hoge sterkte, de geringe energiebehoefte tijdens de bouw, de lage onderhoudsbehoefte en de lange levensduur. Behalve veilig is het daarmee ook een duurzaam bouwmateriaal. De constructieve eigenschappen van het materiaal zijn niet onderhevig aan rot of corrosie. Hierdoor gaat het materiaal naar verwachting zeker honderd jaar mee, en hoeft het minder vaak tussentijds vervangen of onderhouden te worden.

De basalt vezels wordt gemaakt van het basaltgesteente, het vulkanisch stollingsgesteente dat ontstaat door stolling van lava. Het grootste voordeel van het gebruik van de basalt vezel ten opzichte van andere technische vezels (zoals glasvezel) is de sterkte van het materiaal. Doordat de vezel zo sterk is, is er minder materiaal nodig en ontstaat een lichtgewicht brug. Naast de sterkte van de vezel is het materiaal ook volledig recyclebaar. Omdat het een vulkanisch gesteente is, kan de vezel na beëindiging van de levensduur van de brug bij een extreem hoge temperatuur worden omgesmolten en geëxtraheerd, zodat het materiaal opnieuw kan worden gebruikt.

De hars die voor deze brug wordt gebruikt, is gedeeltelijk van natuurlijke oorsprong. Polyesterhars wordt gemaakt uit een reactie van een groot aantal moleculen met zowel een carbonzuur als een alcoholgroep in de molecuulketen. Om dit te maken, wordt biohars glycol gebruikt dat afkomstig is van plantaardige glycerine.

FiberCore Europe heeft ruime ervaring met het bouwen van composietbruggen, en heeft in 2012 al een brug met biohars geleverd. In de brug voor Schiphol Logistics Park zijn nog meer materialen biobased. Het is deze combinatie van materialen die het project zo uniek maken. Deze materialen zijn nog nooit gebruikt in een brugconstructie. Zij vormen een belangrijke stap in het verduurzamen van het product en leveren zo een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.

Schiphol Logistics Park
Schiphol Logistics Park is een hoogwaardig bedrijventerrein, gelegen op één van de meest strategische locaties van Europa ten zuiden van Schiphol. De locatie is geschikt voor zowel grootschalige als kleinschalige luchthavengeoriënteerde logistieke bedrijvigheid door de ligging naast de op- en afrit van de A4 en dicht bij de A5 en de A9. Het terrein ligt ook direct aan de nieuwe N201, op 5 minuten van de luchthavenplatforms van Schiphol en heeft bovendien een uitstekende 24/7 ov-verbinding en eigen bushalte. Momenteel zijn gevestigd: Rapid Logistics, Kuehne+Nagel en diverse kleinere logistieke ondernemers. In de zomer van 2016 opent Interxion (ontwikkeling van Somerset) haar deuren en in het najaar 2016 start Expeditors met de bouw van haar nieuwe pand.

TU Delft
Fascinatie voor science, design en engineering is wat de 21.000 studenten en 4.700 medewerkers van de TU Delft drijft. De TU Delft is niet alleen de oudste, maar ook de grootste technische universiteit van Nederland. De TU Delft werkt samen met vele andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland en staat bekend om de hoge standaard van onderzoek en onderwijs.

De composietbrug op Schiphol Logistics Park is mede mogelijk gemaakt door Mafic S.A., Airex AG (lid van 3A Composites) Royal Haskoning DHV en Poly Base Produktie B.V.