25e havenbrug geplaatst in Rotterdam

Begin oktober is de 25e havenbrug met InfraCore®Inside geplaatst in het Calandkanaal Rotterdam. De brug is er één uit een serie van 6 bruggen, met aannemersbedrijf Hakkers als hoofdaannemer, voor het Havenbedrijf Rotterdam. De 6 havenbruggen in het Calandkanaal bestaan uit 2 aparte brugdelen, die samen een totale lengte hebben van 55,6m. Ze zijn 1,5m breed.

Sinds 2014 zijn de havenbruggen van FiberCore ontwikkeld tot prefab ‘standaard’ vakwerkbruggen. Waar deze voorheen nog met een overspanning van 19,4m werden geproduceerd, zijn de vakwerkbruggen nu te leveren met een lengte van 36,2m uit 1 stuk. De maximale overspanning is 31,4m. De ontwikkelingen zorgen er voor dat de bruggen nu in erg korte tijd geleverd worden, optioneel met duurzame biohars kunnen worden geleverd en dat er een mogelijkheid is leidingsystemen en LED-verlichting te integreren in de brug.

De betrokken partijen hebben in 2014 een haalbaarheidsstudie uitgevoerd met als doelstelling de life cycle kosten van de glasvezelversterkte kunststof havenbrug concurrerend te maken ten opzichte van de klassieke havenbrug uitgevoerd in staal. De haalbaarheidsstudie was succesvol en resulteerde in de realisatie van havenbruggen voor het Havenbedrijf Rotterdam. Deze havenbruggen zijn gebouwd volgens een totaal nieuw brug-concept: de vakwerkbrug die is gemaakt van glasvezel i.p.v. staal. De vakwerkbruggen liggen in de Rotterdamse haven, en maken deel uit van het karakter van de opdrachtgever om internationaal toonaangevend te zijn in duurzaamheid.

Momenteel word er vanuit verschillende andere havenplekken interesse getoond om ook daar de composiet havenbruggen met InfraCore®Inside toe te passen. Bent u benieuwd naar de specifieke wensen van de opdrachtgever uit de Rotterdamse haven of wenst u meer achtergrondinformatie: