Biobased brug op Schiphol Logistics Park in gebruik genomen

Schiphol Logistics Park heeft maandag 18 juni de biobased brug op het logistieke bedrijvenpark in Rozenburg (NH) officieel in gebruik genomen. Schiphol Logistics Park, FiberCore Europe en TU Delft hebben voor deze bijzondere voetgangersbrug de handen ineengeslagen. Nog niet eerder is het gelukt om een brugconstructie in een regulier bouwproces met zulke duurzame producten te produceren. De samenstelling van de materialen maakt de brug innovatief en bijzonder.

De brug werd vandaag officieel geopend door FiberCore Europe CEO Jan Kroon, Jeanet van Antwerpen van SADC, wethouder John Nederstigt van Gemeente Haarlemmermeer en Joris Smits van Royal Haskoning.

Architect Rafail Gkaidatzis heeft in het kader van zijn afstudeeronderzoek binnen de Bridge Design Group van de TU Delft onderzoek gedaan naar een voetgangersbrug van zoveel mogelijk biobased materialen. Het resultaat is een zogenaamde bio-basalt-balsa (B3) brug van 15 meter lang en 2 meter breed. De brug ligt over de watergang tussen het Ringdijkpark en de Naritaweg op Schiphol Logistics Park en is openbaar toegankelijk. Zo kunnen de werknemers van het bedrijvenpark gebruik maken van het groene park en kunnen de bewoners van de naastliggende Aalsmeerderdijk via de brug naar de bushalte op Schiphol Logistics Park.

Zeker 100 jaar
Het brugdek is zoveel mogelijk biobased geproduceerd. Basaltvezels en biobased polyesterhars zijn de voornaamste grondstoffen van het brugdek. Voordelen van vezelversterkte kunststof (ook wel composiet genoemd) ten opzichte van traditionele bouwmaterialen zijn hun hoge sterkte, de geringe energiebehoefte tijdens de bouw, de lage onderhoudsbehoefte en de lange levensduur. Behalve veilig is het daarmee ook een duurzaam bouwmateriaal. De constructieve eigenschappen van het materiaal zijn niet onderhevig aan rot of corrosie. Hierdoor gaat het materiaal naar verwachting zeker honderd jaar mee, en hoeft tussentijds niet vervangen en minimaal onderhouden te worden.

Lava
Basaltvezels worden gemaakt van het basaltgesteente, het vulkanisch stollingsgesteente dat ontstaat door stolling van lava. Het grootste voordeel van het gebruik van de basaltvezel ten opzichte van andere technische vezels (zoals glasvezel) is de sterkte van het materiaal. Doordat de vezel zo sterk is, is er minder materiaal nodig en ontstaat een lichtgewicht brug. Naast de sterkte van de vezel is het materiaal ook volledig recyclebaar. Omdat het een vulkanisch gesteente is, kan de vezel na beëindiging van de levensduur van de brug worden omgesmolten en geëxtraheerd, zodat het materiaal opnieuw kan worden gebruikt.

De hars die voor deze brug wordt gebruikt, is gedeeltelijk van natuurlijke oorsprong. Polyesterhars wordt gemaakt uit een reactie van een groot aantal moleculen met zowel een carbonzuur als een alcoholgroep in de molecuulketen. Om dit te maken, wordt biohars glycol gebruikt dat afkomstig is van plantaardige glycerine.

FiberCore Europe heeft ruime ervaring met het bouwen van composietbruggen, en heeft in 2012 al een brug met biohars geleverd. In de brug voor Schiphol Logistics Park zijn nog meer materialen biobased. Het is deze combinatie van materialen die het project zo uniek maken. Deze materialen zijn nog nooit gebruikt in een brugconstructie. Zij vormen een belangrijke stap in het verduurzamen van het product en leveren zo een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.

Ondernemen met lef
De duurzame brug is het resultaat van een prima samenwerking tussen alle betrokken partijen. Daarbij zijn niet alleen technische uitdagingen overwonnen, maar hebben bestuurders, financiers en de opdrachtgever lef getoond om in afwijking van standaard procedures deze innovatie te realiseren.

De composietbrug op Schiphol Logistics Park is mede mogelijk gemaakt door de leverancier van de basaltvezels Mafic S.A., de leverancier van het balsa BALTEK VBC by Airex AG, a member of 3A Composites, Poly Base Produktie B.V. voor de verwerking van het balsa en Royal Haskoning DHV.

Schiphol Logistics Park

Schiphol Logistics Park is een hoogwaardig logistiek bedrijvenpark, gelegen op een van de meest strategische logistieke locaties van Europa ten zuiden van Schiphol. Door de ligging naast de op- en afrit van de A4 en dicht bij de A5 en de A9, is het bedrijvenpark met name geschikt voor logistieke dienstverleners. Deelgebied Oost is uitverkocht. Gevestigd zijn daar onder andere Kuehne+Nagel (WDP), Expeditors, Rapid Logistics (WDP), datacenter interxion (Somerset), SEKO Benelux (Somerset). Op deelgebied West ontwikkelen Montea en Durfort Vastgoed momenteel een logistiek centrum met Thomsen Select en Milestone Logistics als eerste huurders. De oplevering staat gepland voor juni 2018. Het naastgelegen AMS Cargo Center van Built-to-Build en Proptimize (multi-tentant warehouse) is 14 juni officieel geopend en zal naar verwachting in augustus 2018 voltooid zijn. Op deelgebied West is nog 2,5 hectare beschikbaar. Schiphol Logistics Park is een ontwikkeling van regionale gebiedsontwikkelaar SADC, Schiphol Real Estate en KLM.

TU Delft

Fascinatie voor science, design en engineering is wat de 21.000 studenten en 4.700 medewerkers van de TU Delft drijft. De TU Delft is niet alleen de oudste, maar ook de grootste technische universiteit van Nederland. De TU Delft werkt samen met vele andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland en staat bekend om de hoge standaard van onderzoek en onderwijs. De Bridge Design Group, die aan de wieg stond van de biobased brug, doet onderzoek naar de integrale ontwerpmethodologie van bruggen en naar het gebruik van nieuwe en duurzame materialen bi het ontwerpen van bruggen. De B3-brug is mede tot stand gekomen dankzij financiële sponsoring van DIMI, het Delta Infrastructures & Mobility Initiative van de TU Delft.