’s Werelds langste composiet bruggen geplaatst in Brugge

BRUGGE (B) – Vandaag  werd in de vroege ochtend de langste composiet brug ter wereld geplaatst. In de nacht ervoor werd de 42 meter tellende prefab constructie vanuit Rotterdam (NL) middels een begeleid transport over de Nederlandse en Belgische wegen naar Brugge vervoerd, waarna het bij zonsopkomst direct geplaatst kon worden.

Ter vervanging van de verouderde houten Canadabruggen in het Belgische Brugge leverde FiberCore Europe in opdracht van De Vlaamse Waterweg en West Construct/Besix twee prefab composiet bruggen, inclusief leuningwerk. Met een lengte van 42 meter is het de langste composiet fiets/voetgangersbrug uit één stuk ter wereld. Deze tweede brug is een fractie langer dan de eerste brug, die een maand eerder werd vervoerd en geplaatst, en verbreekt daarmee – opnieuw – het wereldrecord.

Duurzame oplossing
Deze duurzame bruggen hebben een levensduur van meer dan 100 jaar en behoeven nauwelijks onderhoud. De composiet bruggen zijn bijzonder robuust, licht van gewicht en duurzaam. De bruggen zijn ongevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals roest, rot en corrosie door dooizouten. Ook graffiti is eenvoudig van de bruggen te verwijderen.

Een bijzonder vervoer
De bruggen worden gefabriceerd in de fabriek van FiberCore Europe in Rotterdam (NL) en leggen hun reis naar Brugge over de weg af. Dit is uiteraard een heel bijzonder transport en om hinder te voorkomen werd het in de nacht van 25 op 26 maart 2019 uitgevoerd door het Nederlandse vervoersbedrijf Westdijk BV. Dit convoi exceptionnel met een totale lengte van 47,8 meter werd ondersteund door twee begeleidende voertuigen en hier en daar moest een lantaarnpaal verwijderd worden. Ter vergelijking: de lengte van een gemiddelde Boeing 737 is 35 meter!

In de vroege ochtend van 26 maart is de slechts 22 ton wegende brug in Brugge gearriveerd, waar de brug middels een kraan gestationeerd op de aangrenzende betonnen brug in positie gehesen is. Na plaatsing is de brug in feite direct gereed voor gebruik.

Sensoren
De composiet bruggen in Brugge zijn een proefproject met een groot potentieel voor de rest van Vlaanderen. In de tweede fietsers/voetgangersbrug worden er sensoren geplaatst. De Vlaamse overheid hoopt met behulp van deze sensoren veel bij te leren over het ontwerp en het gedrag van deze bruggen, zodat er in de toekomst meer gewerkt kan worden met composiet als constructiemateriaal. Expertise Beton en Staal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken was nauw betrokken bij het voorontwerp van beide bruggen.