Eerste composiet ski brug geplaatst in Noorwegen

NOORWEGEN | TARALDRUD – Vandaag werd een duurzame composiet ski brug geplaatst in het Noorse Taraldrud. De brug verbind het Police National Emergency Preparedness Center met de omliggende gebieden en kan door zijn breedte en unieke eigenschappen het gehele jaar zonder hinder gebruikt worden.

De brug maakt deel uit van de nieuw te bouwen noodcentrale voor hulpdiensten en zou volgens de eerste plannen in beton uitgevoerd worden. Opdrachtgever Ministerie van Justitie en aannemer Skanska kozen echter voor een duurzame en innovatieve oplossing; een lichtgewicht, onderhoudsvrije composiet brug met een bijzonder en praktisch ontwerp van Nordic Office of Architecture.

De brug werd geleverd en geïnstalleerd door Module Solutions & Systems (MSS) en geproduceerd door het Rotterdamse FiberCore Europe, waar de brug na berekening door eigen engineers prefab gefabriceerd werd in de eigen fabriek. FiberCore produceerde reeds vele honderden fiets- en zwaar verkeersbruggen in Nederland en ver daarbuiten, maar dit is de eerste ski brug.

Composiet leent zich bij uitstek voor de beoogde functie van de ski brug. Het materiaal is ongevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals rot, roest, dooizouten en extreme kou of hitte. De prefab bruggen zijn licht van gewicht en daardoor eenvoudig te transporteren en plaatsen. Deze 22 ton wegende brug zou in een betonnen uitvoering ongeveer zes maal zo veel gewogen hebben. De brug is met een lengte van 22 meter en een breedte van 4 meter berekend op de belasting van een halve meter sneeuw, plus het gewicht van een sneeuwschuiver.

Het in het oog springende leuningwerk van de brug dient meerdere functies. Met de speciale beplatingen aan de binnenzijde van de ski brug wordt de sneeuw op zijn plaats gehouden en wordt voorkomen dat smeltwater op de onderliggende autoweg loopt. De bijzondere gekromde buitenbeplating dient, buiten de esthetische waarde, ook voor veiligheid. Het leuningwerk is modulair ontwerpen door FiberCore Europe en kan bij schade snel en eenvoudig vervangen worden.

Westdijk Transport vervoerde de brug middels een speciaal transport per vrachtwagen (en ferry) naar Noorwegen, waar de brug met twee lichte kranen in no-time geplaatst en direct in gebruik genomen kan worden.

De composiet ski brug is extreem robuust en met een levensduur van meer dan 100 jaar ook een duurzame oplossing.

Onze projecten

In Nederland, Europa en ver daarbuiten vindt u inmiddels meer dan 900 bruggen en tal van sluisdeuren van FiberCore Europe. Van fietsbrug in de woonwijk tot ’s werelds langste brugoverspanning. En van loopbrug in de Rotterdamse Haven tot ’s werelds grootste composiet sluisdeuren. En daar zijn we trots op!