Erica – Ter Apel | Hondsrugkanaal


  • Projectnummer: 11-005
  • Lengte: 4 x 5m
  • Breedte: 4 x 3.6m
  • Bouwjaar: 2011

Op 12 maart 2012 zijn de eerste vier sluisdeuren met InfraCore® Inside technology op hun plek gehesen.

De composieten sluisdeuren zijn gemaakt voor de Provincies Drenthe en Groningen, die samen het vaartraject Erica – Ter Apel vernieuwen. Het concept van composieten of kunststof sluisdeuren met Infracore Inside is een sterk staaltje Nederlanse innovatie en wordt enthousiast ontvangen door de markt.

Het project telt 4 deuren van 5,0 meter hoogte en 3,6 meter breedte. De deuren zijn zo gedimensioneerd dat het soortelijk gewicht overeenkomt met dat van water, zodat het bewegingswerk zo min mogelijk wordt belast.

InfraCore® sluisdeuren zijn licht en daardoor gemakkelijk hanteerbaar. Ook is het composiet eenvoudig te bevestigen aan het stalen bewegingswerk. De deuren van composiet kennen een zeer lange levensduur en zijn niet gevoelig voor roest of rot, zoals bij traditionele deuren vaak het geval is. Constructief onderhoud aan de deuren is daarom niet nodig.

Het geringe onderhoud en het duurzame karakter van het materiaal hebben bij de sluisdeuren bij Erica – Ter Apel de doorslag gegeven. Daarnaast waren de snelle levertijd en het kostenvoordeel van belang.

De grote voordelen van het nieuwe concept hebben ervoor gezorgd dat er, naast het genoemde project, reeds verschillende andere projecten zijn gestart met InfraCore® sluisdeuren.

RTV Drenthe maakte een televisieuitzending van de sluis in werking.