Lichtgewicht, minder fundering benodigd

Composietbruggen bieden veel voordelen ten opzichte van traditionele houten, stalen en betonnen bruggen. Om te beginnen zijn ze over het algemeen lichter in gewicht dan hun traditionele tegenhangers, waardoor vervoer en installatie gemakkelijker zijn. Ook heeft dit voordelen voor de fundering die nodig is. Composiet heeft ook een hogere sterkte-gewichtsverhouding dan hout, staal of beton, zodat composietbruggen vaak langere afstanden kunnen overbruggen met minder steunen.

 

Bestand tegen verschillende weer- en omgevingsinvloeden

Composiet is een materiaal dat beter bestand is tegen corrosie en barre weersomstandigheden dan traditionele materialen, wat hun levensduur verlengd en de onderhoudskosten op lange termijn verlaagd.

Duurzaam

Door de combinatie van een lichtgewicht product, gebruik van weinig grondstoffen met een lage CO2- emissie, vermindering van transportbewegingen, de lange levensduur, het feit dat onze bruggen vrijwel onderhoudsvrij zijn en volledig herplaatsbaar maakt dat ze bijdragen aan het verduurzamen van de inframarkt. Lees meer over duurzaamheid.

Hoge demping van geluid

Composietmaterialen hebben ook een hogere dempingscapaciteit dan staal, wat betekent dat de brug minder trilt als reactie op belastingen zoals wind of verkeer. Deze grotere demping leidt niet alleen tot meer comfort voor voetgangers en automobilisten, maar ook geluidsoverlast voor de omgeving wordt verminderd.

Esthetische mogelijkheden composietbrug ten opzichte houten, betonnen of stalen brug

Composiet bruggen bieden veel meer mogelijkheden wat betreft esthetiek dan houten, stalen of betonnen bruggen. In tegenstelling tot de beperkte mogelijkheden van traditionele materialen, zijn bruggen van composietmateriaal verkrijgbaar in een verscheidenheid aan kleuren, texturen, vormen en patronen. Omdat composietmaterialen licht en sterk zijn, zijn gebogen brugontwerpen mogelijk die onhaalbaar zouden zijn geweest met staal of beton. Door deze unieke eigenschappen kunnen architecten bruggen creëren die niet alleen aan de structurele eisen voldoen, maar die ook een centrale plaats innemen in de samenleving of dienen als opvallend architectonisch middelpunt.

Conclusie

Over het geheel genomen bieden composietbruggen een aantal potentiële voordelen ten opzichte van traditionele constructies:

  • Een lager gewicht
  • Meer sterkte en duurzaamheid
  • Een betere weerstand tegen milieuomstandigheden
  • Een hoge geluidsdemping
  • Meer esthetische opties

Daarom wordt composiet het voorkeursmateriaal voor veel brugprojecten.

Weten wat onze composiet toepassingen voor u kunnen betekenen?

Wilt u meer inzicht over de voordelen van het gebruik van composiet als constructiemateriaal in de bruggenbouw? Of wilt u snel een offerte? Ons adviesteam staat voor u klaar.