Composiet bruggen van FiberCore Europe zijn een duurzame oplossing voor vele brugconstructies, omdat ze gemaakt zijn van een combinatie van glasvezels en hars, met een kern van schuim. Hierdoor zijn de bruggen heel licht van gewicht, maar wel extreem sterk en corrosiebestendig. Door dit lichte gewicht heeft de brug tal van duurzame voordelen. Zo is de brug eenvoudig te plaatsen en herplaatsen. Daarnaast zijn de bruggen onderhoudsarm en hebben ze een extreem lange levensduur.

Hieronder vindt u enkele van de belangrijkste duurzame aspecten van composiet bruggen.

Lange levensduur

Onze composietbruggen met InfraCore® Inside kunnen meer dan 100 jaar meegaan met minimaal onderhoud. Dit is in vergelijking met traditionele bruggen gemaakt van staal of beton erg lang aangezien die vaak binnen 50 jaar vervangen moeten worden. Zo’n lange levensduur leidt tot minder afval en lagere milieubelasting.

Milieuvriendelijk

Composietbruggen vereisen minder energie om te produceren en hebben een lagere CO2-uitstoot. Onze prefab bruggen dragen zelfs bij aan het hoogst haalbare projectgebonden ambitieniveau op de CO2-Prestatieladder. Door hun lage gewicht zijn ze ook eenvoudig te transporteren en met licht materiaal te plaatsen.

Duurzame grondstoffen

Onze bruggen worden gefabriceerd met PET-harsen: een harssoort waarin voor een aanzienlijk deel gerecyclede PET-flessen in verwerkt zijn. Ook is het mogelijk om een complete bio-based brug te produceren met bio-harsen en vlas.

Bestendig tegen invloeden van buitenaf

Composietbruggen kunnen gemakkelijk worden aangepast aan specifieke belastingen en weersomstandigheden. Composietbruggen zijn corrosiebestendig en zijn daarom geschikt voor gebruik in omgevingen met een hoge luchtvochtigheid of in contact met water.

Onderhoudsarm

Onze bruggen zijn praktisch onderhoudsvrij. De constructie is bestand tegen onder meer corrosie, zout, UV, vogelpoep, dieselolie en chemische stoffen. Ook extreme temperaturen hebben geen invloed op de constructie. Graffiti is eenvoudig te verwijderen, net als brandsporen.

Licht eigen gewicht

Composietbruggen zijn licht van gewicht in vergelijking met traditionele bruggen gemaakt van staal, hout of beton, waardoor ze gemakkelijker te transporteren en installeren zijn. Dit resulteert in een lagere CO2-uitstoot.

Minder hinder

Onze lichtgewicht prefab bruggen worden geplaatst in slechts minuten, direct vanaf de vrachtwagen. Ook kunnen de bruggen drijven en dus worden afgedreven naar de bouwlocatie.

Herplaatsbaar

Onze bruggen zijn herplaatsbaar omdat ze licht van gewicht en gemakkelijk te demonteren zijn, waardoor ze eenvoudig naar een andere locatie kunnen worden verplaatst. Dit maakt ze geschikt voor tijdelijke situaties of veranderende omstandigheden. Veel bruggen krijgen een tweede (of derde) leven via de Bruggenbank.

Circulair

Pyrolyse is een effectieve manier om composietbruggen – aan het einde van hun levensduur – te recyclen, omdat het de structuur van de materialen behoudt. Hierdoor kunnen de grondstoffen opnieuw worden gebruikt in de bouw van bruggen of andere infrastructuurprojecten.

Lichtgewicht bouw is duurzaam bouwen

Bouwen van lichtgewicht composietbruggen is duurzaam omdat het minder materiaal en onderhoud nodig heeft, corrosiebestendig is, een lange levensduur heeft, herplaatsbaar is en kan worden gerecycled.

Meer weten? Onze experts vertellen u graag alles over duurzaamheid.