Alphen aan den Rijn | N231a


  • Projectnummer: 18-360
  • Lengte: 34m
  • Breedte: 3.5m
  • Klasse: 5kN/m2 + dienstvoertuig
  • Bouwjaar: 2019

Onderhoud aan de infrastructuur zorgt doorgaans voor veel overlast voor omwonenden en weggebruikers. Lange afsluitingen zorgen voor hoge (economische) kosten en grote belasting van de alternatieve routes. Hier lag onlangs een uitdaging voor KWS en Van Hattem en Blankevoort tijdens het groot onderhoud van de N231a nabij Alphen aan den Rijn – een opdracht van de Provincie Zuid-Holland – waarbij de weg volledig afgesloten moest worden. Mede door gebruik te maken van diverse prefab elementen, waaronder een 34 meter lange prefab composiet fietsbrug, wisten zij de klus te klaren in slechts 3 weken tijd.

Deze composiet fietsbrug werd geleverd door FiberCore Europe, waar de brug prefab gefabriceerd werd in de eigen fabriek. De complete brug, inclusief leuningwerk en deklagen, werd middels een speciaal transport over de weg aangeleverd. Door het lage eigen gewicht en drijfvermogen kon de brug tijdelijk opgeslagen worden in een nabijgelegen watertje en op de dag van plaatsing afgedreven worden naar de bouwlocatie, waar twee kranen de brug in enkele minuten in hesen. Hierna was deze in feite direct klaar voor gebruik.

Prefab composiet bruggen van FiberCore Europe worden vervaardigd met de InfraCore® Inside technology en zijn daarmee extreem robuust. Met een levensduur van meer dan 100 jaar en de mogelijkheid tot herplaatsing bieden ze ook een duurzame, circulaire oplossing. Daarnaast zijn de bruggen nagenoeg onderhoudsvrij en hufterproof; voorzien van een anti-graffiti coating.