Amsterdam | Schiphol Logistics Park


  • Projectnummer: 15-157
  • Lengte: 9m
  • Breedte: 2m
  • Klasse: 5kN/m2 + dienstvoertuig
  • Bouwjaar: 2017

Schiphol Logistics Park heeft in 2018 de composiet biobased brug op het logistieke bedrijvenpark in Rozenburg (NH) officieel in gebruik genomen. Schiphol Logistics Park, FiberCore Europe en TU Delft hebben voor deze bijzondere voetgangersbrug de handen ineengeslagen. Nog niet eerder is het gelukt om een brugconstructie in een regulier bouwproces met zulke duurzame producten te produceren. De samenstelling van de materialen maakt de brug innovatief en bijzonder.

Het brugdek is zoveel mogelijk biobased geproduceerd. Basaltvezels en biobased polyesterhars zijn de voornaamste grondstoffen van het brugdek. Voordelen van vezelversterkte kunststof (ook wel composiet genoemd) ten opzichte van traditionele bouwmaterialen zijn hun hoge sterkte, de geringe energiebehoefte tijdens de bouw, de lage onderhoudsbehoefte en de lange levensduur. Behalve veilig is het daarmee ook een duurzaam bouwmateriaal. De constructieve eigenschappen van het materiaal zijn niet onderhevig aan rot of corrosie. Hierdoor gaat het materiaal naar verwachting zeker honderd jaar mee, en hoeft tussentijds niet vervangen en minimaal onderhouden te worden.

Basaltvezels worden gemaakt van het basaltgesteente, het vulkanisch stollingsgesteente dat ontstaat door stolling van lava. Het grootste voordeel van het gebruik van de basaltvezel ten opzichte van andere technische vezels (zoals glasvezel) is de sterkte van het materiaal. Doordat de vezel zo sterk is, is er minder materiaal nodig en ontstaat een lichtgewicht brug. Naast de sterkte van de vezel is het materiaal ook volledig recyclebaar. Omdat het een vulkanisch gesteente is, kan de vezel na beëindiging van de levensduur van de brug worden omgesmolten en geëxtraheerd, zodat het materiaal opnieuw kan worden gebruikt.

De hars die voor deze brug wordt gebruikt, is gedeeltelijk van natuurlijke oorsprong. Polyesterhars wordt gemaakt uit een reactie van een groot aantal moleculen met zowel een carbonzuur als een alcoholgroep in de molecuulketen. Om dit te maken, wordt biohars glycol gebruikt dat afkomstig is van plantaardige glycerine.

De composietbrug op Schiphol Logistics Park is mede mogelijk gemaakt door de leverancier van de basaltvezels Mafic S.A., de leverancier van het balsa BALTEK VBC by Airex AG, a member of 3A Composites, Poly Base Produktie B.V. voor de verwerking van het balsa en Royal Haskoning DHV.

Lees hier en hier meer over de biobased brug.