Tallinn bridge: waar design en composiet elkaar versterken

Port of Tallinn bridge wordt voorzien van duurzame FiberCore composiet brugdekken

FiberCore Europe heeft de opdracht gekregen om de duurzame composiet brugdekken te ontwerpen en produceren voor de te bouwen ‘swing’ brug in de oude stadshaven in Tallinn, Estland, die rond augustus 2021 zal worden geïnstalleerd. KMG Inseneriehituse AS zal bouw van de Tallinn bridge over het kanaal van het Admiraliteitsbekken voor de haven van Tallinn begeleiden. De brug zal de terminals A en D verbinden en kan openen om het vaarverkeer van de Old City Marina door te laten.

De brug is gebaseerd op het ontwerp ‘New Balance 100’, dat in 2017 een wedstrijd won die werd georganiseerd door de Port of Tallinn. Het winnende ontwerp werd geproduceerd door Echo Urban Design (NL) en SIA Witteveen & Bos Latvia. De ‘New Balance 100’ is een beweegbare voetgangersbrug, maar niet zomaar een. Het bouwwerk combineert innovatieve technische oplossingen met een strak design. Het beweegbare contragewicht is geïntegreerd in de brug, maar is ook zichtbaar voor het publiek. De brug maakt bij het openen en sluiten een soepele, golvende beweging over de oevers. Deze gewichten bewegen naar beneden wanneer de brug langzaam opengaat, waardoor het krachtmoment wordt verminderd. Door deze techniek kan de brug zichzelf in balans houden.

De brug wordt een moderne hybride constructie in staal met composiet brugdekken. De keuze voor composiet was snel gemaakt; het lichte gewicht en de duurzame eigenschappen van het materiaal maken het ideaal voor het strakke ontwerp en de mechanische aspecten van dit project. De dekken hebben nauwelijks onderhoud nodig en beschermen de stalen constructie eronder tegen weersinvloeden. De dekken worden geproduceerd in de fabriek van FiberCore Europe in Rotterdam met behulp van de unieke InfraCore® technology van het bedrijf, waardoor de brugdekken extreem robuust en veilig zijn. De dekken worden in één transportbeweging prefab vervoerd naar Tallinn, waar ze snel en eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd.

De brug maakt deel uit van het herontwikkelingsplan “Old City Harbour – Masterplan 2030+”, dat tot doel heeft de toegangen tot Estland en Tallinn gebruiksvriendelijker en het hele havengebied aantrekkelijker te maken. De bouw van de brug wordt medegefinancierd door de Europese Unie in het kader van het project Connecting Europe Facility (CEF) TWIN-PORT 2, een samenwerkingsproject tussen de haven van Tallinn, de haven van Helsinki en de veerbootmaatschappij Tallink. Het ontwerp- en bouwproces begint onmiddellijk en wordt in augustus 2021 voltooid. De totale kosten bedragen 4,22 miljoen euro.

FiberCore Europe is trots om deel uit te maken van dit moderne, duurzame en innovatieve project.